H3 Berry Banaan - VoorlezenNa veel slingeren door de grote prachtige bomen in de jungle stopten Slaaapie en ik om even uit te rusten.

Van zoveel plezier word je moe en ik moet je zeggen ik had ook wel trek. Mijn buik begon gekke geluiden te maken. Ik keek wat om mij heen en zag een grote plant. De plant leek op een boom maar was geen boom. Ik keek namelijk naar een bananenboom, nou ja, bananenplant. Want bananen groeien niet aan bomen.

Wist je dat bananen eigenlijk bessen zijn? 🧐 Hmmm, dit is heel gek. Bananen groeien aan de bananenboom maar dat is geen boom en de bananen zijn eigenlijk bessen? Ja, echt waar! 😂

Maar terug naar het verhaal. Ik wilde de bananenplant verder onderzoeken.

De bananenplant is wel zo groot als een boom. En in de top hangen banaantjes allemaal netjes naast elkaar. De bananen hebben dan nog de kleur groen. Als de banaan geel is dan is ie klaar om gegeten te worden. Maar apen eten de bananen ook als ze groen zijn.

Ik ging dus op zoek naar een gele banaan. Na wat bananen bekeken en gevoeld te hebben viel mijn oog op de perfecte banaan. Deze banaan was niet te groot en niet te klein, had te perfecte vorm en was in de mooiste kleur geel die ik ooit had gezien.

Ik pakte de banaan vast en meteen hoorde ik een zacht gegiechel. De banaan in mijn hand begon te bewegen. Eerst een klein beetje en toen schudde de banaan heen en weer en het gelach klonk steeds harder.

‘Hou op, hou op, ik kan niet meer” Je kietelt mij”

Een blije banaan.

De banaan praat?! DE BANAAN PRAAT!!

Ik schrok mij een hoedje en gooide de banaan in de lucht. Al zwevend in de lucht maakte de banaan een draai en kwam tijdens het landen op zijn pootjes terecht. Ja echt, pootjes!

Voor mij stond: Berry Banaan.

Berry is een middelgrote gele banaan met kleine benen en armen én een enorme lach op zijn kromme gezicht.

Eerst die aap Slaaapie en nu een banaan met een naam? Ik kwam er al snel achter dat Berry van praten houdt. Hij praatte zoveel dat mijn oren er zeer van deden. Ook waren zijn beentjes aan het wiebelen en zijn handjes aan het friemelen. Hij liep rond en dan ging hij weer zitten om vervolgens weer te gaan lopen.

Mijn hoofd was moe maar mijn lichaam niet.

Slaaapie was ondertussen stilletjes gaan zitten en had zijn oogjes dicht gedaan.

Ik wilde óók wel even uitrusten en ontspannen.

Ik ging zitten en deed mijn ogen dicht. Maar ik zat niet lekker en ging proberen anders te zitten. Hmmm, nu lagen mijn handen niet goed op mijn schoot. Misschien moet ik mijn benen even strekken. Maar toen ik mijn benen had uitgestrekt voelde mijn rug weer niet fijn.

Liggen, misschien is liggen beter. Ik ging liggen maar mijn lichaam wilde niet liggen. Ik was moe in mijn hoofd maar mijn lichaam had er geen zin in.

Het voelde alsof mijn armen en benen aan het kriebelen waren. Toen ik mijn ogen opendeed keek ik in het lachende gezicht van Berry. ‘Lukt het niet?” vroeg hij.

Zo slap als een bananenschil.

Het lukt inderdaad niet’, zei ik een beetje geïrriteerd.

Berry lachte en zei:’ ik ga je iets leren wat je kan doen om je lichaam te helpen met rusten’.

Soms heeft je lichaam even iets meer tijd nodig om te weten dat het tijd is om te ontspannen. Ontspannen is alles in je lichaam slap laten worden.

‘Zo slap als mijn bananenschil’!: riep Berry. En hier dacht ik even over na.

Als je ontspannen bent dan is je lichaam aan het rusten. Je lichaam is dus slap. Een bananenschil is ook slap.

Ik besloot naar Berry te luisteren. Ik deed precies wat Berry deed.

Allereerst gingen we op ons buik. liggen met de handen naast onze schouders. Langzaam gingen we onze lichamen achterover buigen.

Ontspannen zijn is fijn.

Daarna gingen we op onze rug liggen. We deden onze benen in de lucht en pakten onze voeten vast.

Er gebeurde vanalles in mijn lichaam. Soms voelde het alsof mijn lichaam te klein was, maar als ik dan langzaam doorademde dan zorgde dat voor meer ruimte.

We rekten alle kanten van ons lichaam, alsof we elastiekjes waren. En als laatste zei Berry: ‘kom op je rug liggen met je armen omhoog gestrekt en je benen ook. Doe alsof je een banaan bent’.

Nou, ik kan je zeggen dat ik alle spieren uit mijn lichaam moest gebruiken om niet om te rollen. Toen zei Berry: “Doe nu alsof je een bananenschil bent. Leg je benen en armen om de beurt op de grond en ga slap liggen”.

Als een bananenschil legde ik mijn benen en armen om de beurt neer. En ik voeldeen dacht bij mijzelf: HET IS GELUKT!

In de volgende oefeningen kan jij ook leren om je lichaam te ontspannen. Doe het samen of alleen.


Berry banaan doe-dingen Berry banaan doe-dingen