H2 Het geheim van de adem - VoorlezenIk was na mijn ontmoeting met Slaaapie dikke vrienden met hem geworden. En zeg nou zelf, wie heeft er een aap als beste vriend? Slaaapie wilde mij graag zijn jungle laten zien.

Ik ging maar wat graag mee, natuurlijk! Ik had geen idee hoelang ik al bij de groep weg was maar ik wilde deze kans niet laten gaan.

Stel je voor, een rondleiding van een bewoner uit de jungle die alle mooiste en bijzondere plekken kent. Ik volgde Slaaapie dieper de jungle in. De bomen werden groter en langzaam verdween het pad waarop wij liepen.

Toen het pad helemaal verdwenen was moesten we via de bomen verdergaan.

 

De grote bomen waren goed te beklimmen. Ik kon zomaar tot de dikke takken met bladeren klimmen.

Toen ik mijn hoofd tussen de bladeren uitstak zag ik de hele jungle.

Ik ben een echte geluksvogel.

Wat was dit prachtig, nog nooit had ik zoveel mooie en verschillende bomen bij elkaar gezien. Overal waar ik keek was het groen. Alsof er een groene deken was neergelegd.

Ik voelde mij speciaal omdat ik dit mocht meemaken, samen met mijn nieuwe vriend.

Slaaapie trok aan mijn mouw en dat was het teken om verder te gaan. Wat apen ook goed kunnen is slingeren. In de jungle heb je daar een liaan voor. Het lijkt een soort slappe tak waarmee je goed van de ene boom naar de andere boom kan slingeren. Ik wilde dat wel eens proberen.

Slaaapie trok een liaan uit het bladerdek van de grote boom. Hij keek mij ondeugend aan en hupte van blijdschap op en neer.

Toen sprong hij in de lucht , zijn apenhandjes pakte stevig de liaan en met een zwaai zag ik hem zo naar een andere boom slingeren. Slaaapie schreeuwde van plezier en had een grote glimlach op zijn gezicht. Hij gaf de liaan een duw mijn kant op. Ik ving de liaan op en hield deze met beide handen goed vast.

En toen was het mijn beurt.

Mmmmm, dit was toch wel een beetje spannend. Ineens voelde ik kriebels in mijn buik en voelde ik mij misselijk worden. De gedachten in mijn hoofd werden negatief en ik kon alleen maar denken, wat als ik val of de liaan breekt!

Ik voelde dat mijn handen begonnen te zweten. Wat is dit raar! Net had ik er nog zo’n zin in en nu durf ik niet meer omdat ik het spannend vind.

De kracht van adem.

Slaaapie zag dat ik twijfelde en kwam naar mij toe. Wat hij deed verbaasde mij enorm. Hij blies in mijn gezicht. “gatsie, bananenadem” Maar hij deed het nog een keer.

Slaaapie pakte mijn hand en liet mij zitten. Slaaapie ging voor mij hurken en keek mij aan en begon toen in te ademen door zijn neus en uit te ademen door zijn mond.

Ik vond het bijzonder en begon met Slaaapie mee te ademen. Adem in door de neus en adem uit door de mond. In door de neus en uit door door de mond. En wat er toen gebeurde had ik nooit verwacht!

Ik kan het en jij ook!

Ik voelde de koude lucht bij het puntje van mijn neus naar binnen gaan. En ik voelde warme lucht weer uit mijn mond komen.

Probeer maar eens. Adem in door je neus en voel hoe koud die lucht is. Adem uit door je mond en je kan je hand voor je mond doen om extra goed te voelen of de lucht warm is.

Door zo met mijn adem bezig te zijn voelde ik dat het gevoel in mijn lijf veranderde. De kriebels in mijn buik werden minder en ook mijn handen waren niet meer klam. Net toen ik naar Slaaapie wilde kijken kreeg ik een bananenschil tegen mijn hoofd.

‘Wel potverdorie, wie heeft...” en toen zag ik Slaaapie. Die zat alweer aan de overkant. Met een banaan in zijn hand en met een grote glimlach.

Blijven proberen.

Wat is het toch een slimme aap.

Met nieuwe moed stond ik op. Zocht de liaan en hield die voor mijn borst.

Weer voelde ik de kriebels in mijn buik komen. Maar nu deed ik wat ik zojuist had geleerd. Inademen door mijn neus en uitademen door mijn mond.

Was de lucht koud die ik inademde? En was de lucht die ik uitademde warm? Yes! Met nog een beetje kriebels in mijn buik besloot ik het te toch doen. Ik sprong en zwaaide met de liaan van de ene boom naar de andere boom.

Ik kwam goed aan de overkant en wat was ik trots op mijzelf zeg. En ik voind het nog leuk ook! Soms als je zenuwen voelt of je bent angstig dan kan je adem je helpen. Je kan veel meer dan je denkt. Wil je weten hoe de adem precies werkt en hoe jij de adem kan toepassen?

Ik leer je dat graag met de volgende oefening.


Het geheim van adem doe-dingen Het geheim van adem doe-dingen